Futóbolond

 2012.03.22. 23:27

Bréking nyúz, megyek felnőtt életem első futóversenyére, Vivicitta városvédő futás. 12km.

Markolatig be vagyok már jó előre tojva természetesen, aggódom a szintidőn, aggódom a 12 kilcsin (a szintidő miatt), és persze aggódom az aggódáson. Az utóbbi (vagy inkább legelső) ellen egy marék széntablettát terveztem be a verseny reggelére.

A diéta tömegelés amúgyan szépen halad, 53,3 voltam ma reggel (sátáni kacaj), de lesz ez még így se, pl holnapra alighanem bosszút állnak a ma este betermelt csikinmeknuggeccek (250kcal, összetételt NEM akarod tudni:) taco szósszal (30kcal), és az alapból rossztermészetű DIÉTÁS kekszek (nem, ebben a mennyiségben már nem diétás). Mondjuk kb szarok rája, hiszen futás után vagyok, és ilyenkor minden jó, minden szép. 
Az élet nagy igazságtalansága, h 7/24-ben nem lehet futni.

Ezt pedig az imént kreáltam a FutósCsajokra:

":) muszaj dicsekednem. Masnak talan nem nagy szam, de ...

tavaly junius 20-an, az elso runtiltemen kb 34 perces szigetkort futottam, orakig szedultem utana, Petya pulzusmerojevel asszem futas utan fel oraval merve volt 150-160 kozotti pulzusom (ott o meg is ijedt, es kozolte h pulzusmerovel kell eztan futnom - pipa :))

 ma Boszival mentunk egy atmozgato szigetkort, azzal a felkialtassal h felengedem 160-ig a pulzusomat (155-os atlagpulzus lett vegul),az ido pedig 34:31 (vagyis kicsit kevesebb, de ennyit mert a runkeeper, amit izgalmamban megallas utan eloszor elohozni nem tudtam, aztan meg leallitani :)), ugy h vegig beszelgettunk, es valszeg kb ugyanebben a tempoban ment volna a szokasos 9.5 km is, ha nem csak rovid tavot tervezunk. A pulzusom megallas utan 2 perccel 102 volt (allva, nyujtogatva nekem ennel lejjebb nem is megy)

 Kb ennyit szamit par honap rendszeres futas es az alacsony pulzusos edzesek. A honapban amugy eddig 73.7 kilcsinel jarok :)"

Písz & Love
(bár az utóbbival most kissé tele van a  nem létező tököm)

A bejegyzés trackback címe:

https://malackacico.blog.hu/api/trackback/id/tr624330322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PrettyWitch 2012.03.23. 06:56:37

Jó volt, hogy rábeszéltél erre a futásra. Szerintem is nagyon jó tempót mentünk, én nem nagyon tudtam volna most gyorsabbat. És az azért hihetetlen volt, hogy gyakorlatilag az első km után _minden_ km-t 6:30 alatt tettünk meg :) Ilyen egyenletesen szerintem én még sosem futottam.

Tomisz 2012.03.23. 12:25:00

Nem az "alacsony pulzusos" edzés miatt van ez... növekszik az állóképesség a tartós hosszú idő és táv miatt. :)

Ha 170-el futnál sokáig, akkor még jobban mert a később már csak 165 lenne pl. :)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 12:49:24

@Tomisz: ezzel vitatkoznek, magaban alig segitett. Januártól 8 kilcsiket futottam rendszeresen (előtte is, csak nem ilyen rendszeresen, +dec. kardiológia), megis azutan kezdtem el gyorsulni h kb egy hónapig nem 160on, meg felette, hanem 140 kornyeken futottam.
Általaban kedvelem a kommentjeidet, de most nem tudsz meggyőzni arról, hogy csak a hosszú táv segített, mert pontosan latom a kulonbseget.
Egy futó haverom javasolta amúgy, ő több év rendszeres futas után kezdett el gyorsulni ezzel a módszerrel.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 12:55:22

@Tomisz: "Ha 170-el futnál sokáig, akkor még jobban mert a később már csak 165 lenne pl. :)"

Ezt nem is tudom értelmezni. Ha arra gondolsz h ugyanazzal a sebességgel alacsonyabb lesz a pulzusom, akkor most is az történik. A régebben 160-nal abszolvált sebesség most 135ös pulzussal megy.

Ha másra gondolsz, annak meg nincs értelme, a max pulzus csak eletkorral csökken:)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 13:08:44

Most nem kapcsolhatom be a gépet (kotohartygyulladas miatt letiltva, telorol faszkodom), de van erről jópár tanulmány.
Alacsonyabb pulzuson az erhalozat javul, ez segít lejjebb vinni a pulzusodat, 170 kornyeken meg a savasodas-tolerancia. Vagymi.
Másra valo a kétfajta edzés.

Ha már nem lesz gusztustalanul magas a pulzusom, akkor resztavozast tervezek, mert az fog gyorsítani igazán. De az még odébb van.

Tomisz 2012.03.23. 14:24:54

@Leningrad: Nézd a állóképesség folyamatosan növekszik. Aki pl nem tud futni csak sétál ott is az a kulcs, hogy hosszú ideig csinálja.
Aztán elkezd kocogni mert javult az állóképessége és már így is bírja az időtartamot. Utána meg már gyorsabban tud futni mert mégjobb az állóképessége. Tételezzük fel a pulzusa meg mindig ugyanannyi fix 150 (elmélkedés). Érted? :)

Ennél persze hatásosabb az intervall "hozzászoktatás", mint írtad is mert ugye az nem Xről indul T ideig lassan hanem pl 2X, de rövidebb szakaszokból áll össze a T. De ott is az a kulcs hogy a T meglegyen előbb utóbb egybe, csak már 2X-en.

Tehát a te esetedben is rendszeresség és a folyamatos állóképesség javulása miatt javult a helyzet nem pedig azért mert kevésbé terhelted a szervezeted. (Gyakorlatilag adott pulzuson egyre gyorsabb tudsz lenni ahogy fejlődsz.)

Annyi a különbség hogy alacsonyabb pulzussal tovább bírod, tehát könnyebben éred el az adott időtartam vagy táv teljesítését.

Ennyi. :)

Jól értelmezted a 170-es dolgot. Ez minden szinten működik. Ha te csak 120-as pulzussal futsz egy ideig, akkor egy idő utána gyorsabban tudsz futni 120-al is, vagy a lassabb tempó kisebb pulzussal is menni fog.
Mert az állóképességed javult.

A lényeg hogy nem a pulzus mértékéből következik valami állóképesség javulás, hanem fordítva. Csak erre akartam rávilágítani ezzel.

Tomisz 2012.03.23. 14:30:30

Azt hiszem talán a fegyencedzés téma körül került ez először elő, ott is az elején ugye az van hogy nem ess neki egyből egy nehezebbnek hanem szoktasd hozzá a szervezeted szép lassan.

De valójában csinálhatod azt is hogy nehezebbel kezded és ahhoz szoktatod hozzá magad (egyre többet csinálsz). És valószínűleg gyorsabban is fejlődnél... csak nehezebb is, mert keményebb munkát végzel adott idő alatt. :)

Valamit valamiért.

Tomisz 2012.03.23. 14:36:09

De ha nekem nem hiszel, akkor felütheted bármelyik futó edzésprogramot ami arról szól fuss le 5-10-21-42 stb távot.
Ott sem azt írják gyalogold le a távot egyben, majd kocogd le, majd fusd le.
Hanem fuss 1 percet, sétálj 5 percet, fuss 2 percet, sétálj 4et... stb míg fuss 6 percet egyben lesz.
Értelemszerűen utóbbinál nagyobb lesz a pulzusod. :)

Tomisz 2012.03.23. 14:40:44

És hogy választ adjak a haverod problémájára is, ott az van hogy ugye ha 170-el akarod végifutni akkor lassú leszel és erőlködsz mert nem bírod még azt a tempót.
Ha 150-el hozzászoktatod magad akkor mivel jobban bírod gyorsabb leszel nyilván.
Tehát ez magyarázza a tapasztalatod.

De ha intervall edzenél, akkor hamarabb elérnéd és többet gyorsulnál a fentiek miatt. (Egyre tovább bírod a nagy tempót, de nem egyben!)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 14:46:54

@Tomisz: tök masrol beszelsz (mindharom kommentedre). Azért mert beleirsz egy rakás trivialitast, meg a konklúziót illetően nem lesz igazad.
Nem azért kell az alacsony pulzusos edzes, mert az szep fokozatos, hanem más az elettani hatasa. Elhiszem h úgy gondolod te mindenhez értesz, sőt jobban (ezért magyarazol alapveteseket másoknak:), de engem nem győztel meg.

Az olvass utána oda nem illő trivialitasoknak típusú kommentektol meg vakaroznom kell:)

Tomisz 2012.03.23. 14:53:00

@Leningrad: Mire gondolsz élettani hatásban másra?

Nem értek mindenhez. Hú nagyon nem, de ebben biztos vagyok mert ebben van tapasztalatom. Én általában arról írok csak amiben van valamilyen mértékű tapasztalatom, tehát "leelenőríztem" és úgy van. Vagy nagyrészt úgy van. :)

Tomisz 2012.03.23. 14:54:46

Mellesleg itt arról van szó hogy ugyanazt az eredményt máshogy is elérheted. Egy szóval se mondtam hogy rossz amit csinálsz vagy más eredményre vezet idővel.

De a pulzusos magyarázat az rossz. :)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 14:54:54

@Tomisz: végig tudtam előtte is futni a tavokat. (Az erolkodos részén még elmelkedj, a logikai érvelés része is megcsuszott). Egyszeruen csak a fejlődés szempontjából nem hatékony pulzustartomanyban edzettem. Amit a legelejen magyaráztal, h 170en mennyivel jobb lett volna futni, az kezdő futoknak kifejezetten zsakutca. Látszólagos fejlődés egy darabig, aztán beragadas egy szinten.

szerintem te is nyugodtan olvasgass:)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 15:08:01

@Tomisz: arra amit korábban is írtam. Alacsony pulzusos zonaban az izmok vererekkel valo ellátottsaga fejlődik. Magas pulzuson a tejsav határ tolodik ki. Extrem magas pulzuson az oxigénfelvevo kepesseged.
Közepes zonaban (kb 160 korul) meg olyan senkifoldje van. Itt érdemes amúgy versenyezni hosszútávfutasnal, de edzésre pont nem jó.

Az intervall edzés megint mas teszta, valtakozo terhelés.

Szinte mindegy mi csinalsz, ha rendszeresen edzel VALAMENNYIT fejlődni fogsz. A kerdes csak az, h hosszútavon mivel jársz jól.

Nekem extrém magas volt a futópulzusom a viszonylagos edzettseg ellenére (emelkedon gyaloglast amikor felmertek, kiemelkedően jó volt pl - a futásnal mégis szar), nekem ebben a helyzetben a keringesemen kellett először javitanom. Ezért volt sokkal hatékonyabb az alacsonypulzusos edzés. Pont.

Tomisz 2012.03.23. 15:35:12

@Leningrad: Óóó, látom és értem mi a gondod, az valóban egy szerencsétlen felelőtlen kijelentés volt ilyen értelemben, de attól még azis működne. De ez tényleg egy szerencsétlen és félreérthető kijelentés. El is ásom magam. :(

A tied annyiból jobb hogy nem erőködsz a végén sem annyira mert kisebb az átlag terhelés tehát végig jobban bírod, ezáltal az átlagtempód is jobb lesz/lehet (amíg nem vagy a 170-es tempóhoz hozzáedződve), ezt mondom. De ez 170-el is működne ám, mert a végén meglépett szint nagy lenne, csak nehezebb út mint a tied és tovább tart mire megléped ezzel a módszerrel. Na így már remélem tisztázni sikerül ezt. Világos... elnézést kérek mégegyszer. Most felejtsük el hogy 170-el nem is biztos tudsz épp, lehetnek a számok 90-100-150 is most ebből a szempontból.

Az erőlködésel mi a baj itt, vagy min elmélkedjek? :)
Pedig arról van szó tényleg. Le tudod futni 120, 150 és 170 tempóval is. Tegyük fel elsőre is a fotelból. 120-nál lefutod lassan kocogva és a tempód is lehet konstans mert bírod végig.
150-el lefutod és attól függően mennyire bírod a tempód egyre lassabb lesz a végére.
170-el pedig a végére még lassabban futsz mert ezt még annyira sem bírod, nem vagy hozzá eddzve, erőlködni fog a szíved és a tested is. Ez az amikor már minden kínod van alig haladsz stb. Erre gondoltam ezzel.

Szóval igen 170-el lassabbanak tűnik a fejlődés mert nagyobb a lépcsőszint amit meg kell ugranod egyben, tovább is tart. 150-el gyorsabbnak tűnik mert kisebb a szint amit meglépsz egyben.
És pont ezért jobb az intervall mert az a 170-es szintet terjeszti ki egyre nagyob távra. Az mindkettőnél jobb és hatékonyabb.
Ezért jó pl a nulláról indulóknak, azért is ajánlják. (Zárjuk ki most a túlsúly és egyéb problémákat, csak egészséges emberekre véve most.)

De jó olvasgatok, itt pl mit kéne? :)

Tomisz 2012.03.23. 16:12:46

@Leningrad: Kár volt számokat írnom, na majd legközelebb óvatosabb leszek (próbálok)... alapvetően azzal nem értetek csak egyet, hogy alacsony pulzus miatt lett jobb bármi is.
Keringési rendszernél pont az a lényeg hogy minél nagyobb terheléshez szokjon hozzá és akkor csökken a nyugalmi állapot stb stb.
A számokkal csak félreveztődött az egész mert elméletiek. :)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 16:13:26

@Tomisz: majd küldök otthonról olvasnivalot ha érdekel, en is úgy kaptam.

Közelednek az álláspontok:) még egy valamit nem értesz: nekem úgy volt 170es pulzusom, hogy észre se vettem. Volt levegőm, nem fajt a lábam, nem szurt az oldalam, semmi. Egyszerűen egész gagyi tempóknal az égben volt. Le tudtam vele futni ket kort, és nem voltam fáradt sem.

Ez az istennek sem akart javulni, egész el voltam keseredve h vagy egész eletemben totyoghatok, vagy kockaztatom h elengedem és esetleg megint nem áll vissza, nint decemberben (ismétlem, 180as pulzusssal is volt levegőm!)

Ekkor mondta egy baratom h valtoztassak stratégiat, fussak 140es pulzussal. Mondom annal gyorsabban gyaloglok... aszondja nem baj, akkor is csináljam.
Csináltam. Ez lett belőle. Engem meggyozott.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 16:18:00

@Leningrad: most már amugy 160nal is érzem, h kicsit fogy a levegő, én ezt úgy forditom le magamnak, hogy lassan nem a pulzus, hanem a tüdő lesz a szűk keresztmetszet.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 16:38:10

De tényleg, erről a lányok is meselhetnek. Megyunk szédületes 7:52es kulometerekkel, egyszer csak bejelez a 170re allitott merom. Alig izzadok, beszelni simán tudok (ez bizonyított, mert ilyenkor percekig szentsegeltem:) így zajlott az osszes kozos futasunk.

Tomisz 2012.03.23. 16:46:53

Találtam közben egyet amit elfogadhatónak találtam.

www.coachr.org/heart_rate_training_for_improved.htm

Igazából azért sajnálom bekerültek a számok pulzusra, mert igen jobb %-ban beszélni. És ugye amiről te beszéltél pulzus, szív levegő és sebesség (itt ugye "power") az 80-90-100% edzéseknél javul. És én erre gondoltam az első hozzászólásnál, csak ott van az a "futnál sokáig" ami félreérthető lett, mert ugye mi sokáig, mennyi 30, mi 30 esete :).
Hogy ha minél tovább futnál 170-el (vagy magas pulzuson), akkor mégjobban fejlődnének a pulzus állapotaid. De ezentúl ha előkerül a téma százalékokat fogok írogatni csak, meg kicsit máshogy.

Az állóképesség, ami meg gyakorlatilag az időtartamot/távot határozza meg, nem a pulzust, az a 70-75%... de ez nem javítja a pulzus/szív részét. Ez csinálhatnád (elméletileg) bármilyen pulzuson, a lényeg a minél hosszabb idő és táv. És összekavarodott kicsit miattam. :(
De persze a 70-75% a javasolt.

Szóval két dolog van, bármit csinálsz kellően sokáig az növeli az állóképességed és mivel repetitív mozgás az izmokat/sejteket serkenti változtatja.
És ha magas pulzustartománybann csinálsz valamit az javítja a keringési redszered (tüdő, szív kapacitás stb).

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.03.23. 17:03:43

@Tomisz: volt levegő, de extrém magas volt a pulzus. 1 órákat tudtam futni gond nélkül 165ös atlagpulzussal, a testem alig fáradt el. Es a pulzus semmit nem javult, ugyanolyan szar időknel jelzett be.
Ezzel szemben 140en folyamatosan javult a sebessegem, kb egy hónap alatt elértem azt amit előtte fél évig nem. Ezt mivel magyarazod?:)

Tudom h még tök sok munka vár ram, de most már legalább látom a fenyt az alagút vegen (csak tudnám miért dudal?!;)

Szóval ismétlem, bar ez a sztereotipia vagy gyakoribb, de nekem a pulzusmero csipogasan kivul semmi jele nem volt a magas pulzusnak. Semmi vörös fejjel zihalva bukdacsolas.
Másik futó haverom azt mondta tuti rossz a (Polar) órám, mert o meg ilyet nem látott.

Tomisz 2012.03.23. 17:07:20

@Leningrad: Értem. :)
Érdekes... de elhiszem.
De ezek szerint az izomzatod az izomsejtek tápanyag és oxigénfelvételével voltak gondok nem a keringési és szívrendszerrel közvetlenül. Tehát ez az oka a javulásnak.

Ez amugy a tömegnövelésnél is jelen van.
Ott is van az alacsony ismétlés szám (1-6), ami az erőt növeli és van egy picit nagyobb ismétlés szám (6-12), ami meg a folyadék kapacitást növeli meg a sejtekben (ettől duzzad meg). E főlött főleg 20+ meg az "állóképesség" változik csak, vagyis se erősebb se nagyobb nem lesz, de azt viszont sokáig tudja amit tud. :)

Tomisz 2012.03.23. 17:15:20

Ilyen vércukor, vitamin, vashiány, hormonok stb problémáid nem voltak/vannak? Ami a sejtek működését befolyásolja?

Na de mindegy az a lényeg megoldódott... lám ezért jó sportolni. :)

Ebből is látszik milyen keveset tudunk. Én mindig azt érzem még sehol nem vagyok, de mivel hobbim nagyon sok területre belerágtam már magam. És nagyon sokmindent kipróbáltam már, tudom mi az ami működik és mi az ami hülyeség azért merek irogatni. Csak néha már én sem gondolok minden részletre eléggé...

Nem véletlen okítják ezeket egyetemen több szakon szóval sok diploma kellene. :D

Tomisz 2012.03.23. 17:19:30

És természetesen szükség van az összes edzéstípusra együtt, rotálva. Akár futás akár bármi más sport. Mindent fejleszteni kell. :)

PrettyWitch 2012.03.23. 21:15:28

@Tomisz: Leni tapasztalatait alátámaszthatom: úgy futottunk együtt 32-34 perc körüli köröket (mielőtt még pulzusmérője lett volna), hogy abszolút semmi baja nem volt. Azt a két kört, amikor kiderült a pulzusbaj, is viszonylag gyorsan futottuk (emlékeim szerint 1:15-ön belül lettünk volna, ha nincs közben baj). És ezalatt nem volt nálam jobban fáradt, nem szédelgett, nem lihegett jobban.

Aztán amikor feltette a pulzusmérőt (kb. egy héttel később), akkor ahhoz, hogy 160 alatti pulzust tartson, 45 perc alatt kellett körbefutnunk a szigetet. Ha egy icipicit is gyorsultunk, már jelzett a műszer. (Amit időnként a földhöz akart csapni, közölve, hogy ennél sétálva is gyorsabbak lennénk...)

Ehhez képest futottunk most ugyanilyen pulzussal 34 percet. Úgy, hogy előtte Leni rendszeresen futott 140 alatti pulzussal 8-9 km-eket.

Én az élettani részéhez nem értek, de az mindenesetre furcsa volt, hogy amikor magas volt a pulzusa futás közben, akkor sem volt fáradt, nem lihegett, nem izzadt jobban, mint mi, azaz nem produkálta azokat a tüneteket, mint amikor az állóképesség hiánya miatt meg akarunk pusztulni egy futótempóban. Ha nincs rajta a csipogó, meg nem mondtam volna, hogy sokkal magasabb a pulzusa, mint az enyém vagy bármelyikünké.

Mindegy, a lényeg, hogy úgy tűnik, rendbejött :)

Tomisz 2012.03.23. 22:00:24

@PrettyWitch: Jaja ez a lényeg. :)

Nem az eredménnyel van nekem bajom, meg elhiszem. Csak a magyarázattal. Erről cséréltünk eszmét (vita?), vagyis nem értettem vele egyet. Az én ismereteimmel ez ellentétes vagy nem logikus.

Ha megnézed a cikket amit linkeltem, ott is az van hogy az endurance traning, mint hosszútávfutás az az izomzatot fejleszti és alakítja illetve az anyagcserét állítja ehhez a mozgásformához és 70-75% pulzusnál kb, ahogy Leni ment is. Eddig oké.
De ott is le van írva hogy ha ez benne van az aerob kapacitásba akkor a pulzus állandó csak a végén növekszik meg esetleg a fáradással, energiakimerüléssel és kismértékben oxigénnel kapcsolatban.
Tehát ettől a pulzusnak vagy a szívvel kapcsolatos dolgoknak biztos nem kell nagymértékben javulnia vagy változnia.

Ahhoz az Endurance Power rész kell ami az aerob kapacitást/fittséget tudja javítani növelni, de ez 90-100% pulzus körül van. Tehát biztos nem alacsonyabb pulzussal kell futni hogy javuljon. :)
Nem véletlen cardio a neve másképp.

No de túlragoztuk, szerintem eléggé kitárgyaltuk aztán ettől még nem változott semmi. :)

Ja és a Vivicittához nagyon sok sikert kívánok előre is mindegyikőtöknek, aki indul! ;-)

Tomisz 2012.03.23. 22:01:45

Hopp, Aerobic Power akart az ott lenni. :)

PrettyWitch 2012.03.23. 22:09:26

@Tomisz: Nem akartam vitatkozni, csak körülírni, hogy kb. mi volt a helyzet, mert olybá tűnt, mintha ez nem lett volna tiszta.

Vivicittától kicsit félek én is. Még nem neveztem - valószínűleg most már csak a helyszínen fogok -, de megyek, a 12 km-es távra én is. 11 km-t már futottam, remélem, ez is menni fog. Igazából ha a csípőm nem szívat meg, akkor 7:00 körüli km-ekkel gond nélkül kellene bírni, de azért mégiscsak tartok tőle...

Tomisz 2012.03.23. 22:17:46

Mármint, hogy a magyarázat máshol lesz nem ebben. Attól független, hogy az idők során biztos edzettebb is lett minden szempontból.

Lehet jobban eszik, vagy valami más probléma volt amiben változás állt be az elmúlt időszakban az előtte lévőhöz képest. Pl nem koplal, vagy valami hiánya volt esetleg azért kérdeztem a cukrot stb. :)

Tomisz 2012.03.23. 22:22:03

@PrettyWitch: Menni fog, szerintem a drukk izgalom és adrenalinlöket meg az egész hangulata sokat fog segíteni. Egyetek előtte nap normálisan, valami jót. Pl tésztát vagy hasonló széhidrátforrást ami lehetőleg lassabb... ne csokit/sütit :) meg igyatok rendesen a hidratáció is fontos. Főleg ha meleg lesz.

PrettyWitch 2012.03.23. 22:32:46

@Tomisz: Már Leni is mondta, hogy szombaton normálisan kellene enni, majd kitalálok addig valami finom durumtésztás kaját :) Én még emellett azt tervezem, hogy szerdán futok utoljára, hátha rendbe jön vasárnapra a csípőm. Inni rengeteget szoktam (napi 4-5 liter, ha nem figyelek oda), és vettem zselés lapokat is, ha esetleg menet közben szükség lenne rá.

A javaslatodra kértem szakmai tanácsot futócipő-csípőfájás összefüggés kérdésében, remélhetőleg tudnak majd segíteni, de cipőt addig még nem akarok váltani. Az ötletet köszi!

Tomisz 2012.03.23. 23:58:11

@PrettyWitch: Szívesen az ötletért. A nagy magyar futóbiblia oldalon ez van 3. pontban, talán ez is lehet:

www.futanet.hu/eterv2/otletek_tippek/serulesek.html

Ugye azt írja lábfej nem fordulhat befelé, tehát cipő/lépés stabilitás illetve a lépés technika, súlypontáthelyezés... stb. Szóval vannak ilyen mindenféle okos mérések hogy súlypont, talp, lábfej terhelése, talán egyik kimutat valamit ha lesz rá lehetőséged próbáld ki valahol. :)
Cipőt megértem, nem olcsó dolog, meg azt megint be kell törni, talán ne is "verseny" előtt amugyse jó.

PrettyWitch 2012.03.24. 11:30:46

@Tomisz: Ez nagyon hasznos volt, mert eszembejuttatta, hogy gyerekkoromban "csámpás" voltam, azaz a lábfejem befelé fordult járás közben. Lehet, hogy futás közben ez kismértékben visszamaradt, meg fogom figyelni magamat. A mérés ötlete is tetszik, hátha lesz arra is lehetőségem.
süti beállítások módosítása