Vizet!

 2012.04.28. 12:47

Érdekes, ma van kedvem új bejegyzést írni. Gondolom ez összefügg azzal, hogy tegnap óta nyár lett, sőt melóhelyen is kisütött végre a nap, mert a (és itt most nagy lelkierőről téve tanúságot _nem_ írok jelzőket) béta verzió végre elment gyárba. Tökéletes időzítés, mert így nem tudok aggódni rajta a négynapos alatt, nálunk már, ügyfeleknél még nincs, én pedig kiélvezem a senkiföldje biztosította nyugalmat.  Az igazsághoz tartozik az is, hogy már erősen fenyeget a takarítás réme, valszeg ez is sokat dob a posztolási kedven. 
Úgyhogy kitártam a konyhaablakot, jó nagyra, és megengedtem az állatoknak hogy napozzanak a párkányon, hátha mittomén, kilöki az egyik a másikat, és ennyivel is kevesebb gondom van mára, majd leültem ide posztolgatni. 


A mai téma, a víz onnan jött, hogy reggelire zabkását ettem (víz, zab, kiskanál xilit -> mikró), de hogy ne csak CHt toljak, csináltam hozzá az epres micellár caseinből egy jó sűrű pudingot (30g fehérjepor, 1,5 deci szójatej, ha a zabkása lehűlt, akkor a nyakára). És ilyenkor mindig eszembe jut egy pillanatra az a dilemma, hogy jó-e, ha kevesebb folyadékkal csinálom a fehérjét (két másodperccel később meg az, hogy na puff, max ráiszom azt a 2 decit pluszban). Mert a fehérjéhez bizony kell a sok-sok folyadék, lehetőleg tiszta víz. Erről a Vezér is ir mindenhol, már ő annyit hogy igyál (Petya, poén, fel ne hívj leb.szni a dajcsoktól:P), mert az jó. De hogy miért jó? A lényeg, hogy ha nem akarod hogy a sok fehérjétől taccsra menjen a veséd, meg úgy általában nem tartogatnád a fogyás közben zsírból felszabaduló mérgező cuccokat kis testedben, akkor IGYÁL. Vizet. Sokat. Én az 55 kilómmal 3-4 litert céloztam be, ha nehezebb vagy, pláne ha fiú, akkor az 5-6 litertől sem szabad megriadni. A fehérje -igen, a csirkében levő is- szárít, úgy értem hajtja kifelé a vizet, tehát ne azt nézd, hogy amúgy te milyen jól elvagy 1-1,5 liter vízzel, meg ittam már ma 2 kólát meg 3 kávét, az már 1.5 liter (aha, minuszban), és különbenisazújságok. Az újságokba ugyanis lassan félévente jut egy olyan cikk, hogy valaki vízmérgezést kapott futó-, vagy darwin-díj várományosoknak kiírt vízivó versenyen, és hogy talán nem is olyan jó sokat inni. Persze a cikkekben azt sosem írják le egyértelmúen, hogy mégis mennyi legyen az annyi, csak hogy hát ANNYI ami megárt, az ne legyen. Ezért külön köszönet minden hipochonderek nevében :))


A futkározáshoz pedig kiváltképp kell a víz, ez saját tapasztalat is, mindig akkor van gondom a szigeten, ha nem iszom elég folyadékot aznap. Tehát. Vizet bátran inni, csak ne egyszerre sokat - tehát ne egyben menjen le 1.5 liter, hanem kb 3 részletben -, egy pár egészséges vese óránként kb 1 liter folyadékot tud kiválasztani. Tiszta vizet, lehetőleg ásványvizet érdemes tolni, kivéve az 1-1,5 óránál hosszabb idejű futások, ahol érdemes megfontolni az izotóniás ital fogyasztását. Én az utóbbit még nem teszteltem, de előbb-utóbb ráfanyalodom a futás közbeni hidratálásra, kiváncsi vagyok az hogyan változtat a teljesítményen.
 Ja igen, a legfontosabb, a víz nem csak belsőleg, de külsőleg is jó. Itt a szép idő, tessék vizpartra menni, barnulni úgyis vizen lehet a legjobban, a barnaság pedig slankít és kiemeli az izmokat:).

Amúgy mindkét állat megvan még, most jöttek be és követelődzően bámulnak rám. Az élet kegyetlen. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://malackacico.blog.hu/api/trackback/id/tr34477905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomisz 2012.04.28. 18:05:12

Fontos a víz de nem kell azért túlzásokba esni.
Valójában annyit kell inni hogy legalább 1 "viztiszta" átlátszó vizelet legyen egy napon.

A túl sok víznek azért van alapja hogy "baj" lehet, ugyanis az ásványi anyagok, sók, ionok stb ugye abban vannak és, ha "kimosod" akkor felborolhatnak ezek az egyensúlyok.

Futás után pl tökéletes egy izotóniás ital (jobb mint a víz) mert pótolod az ásványi anyagokat, sókat, kálium, ionok stb.

Szóval a kevés se jó és a túl sok se.

A fehérje csak elég masszív (3-4g per tskg felett) okozhat dehidratációt, amire szintén nem elég csak vizet inni, mert azt csak kihajtja a szervezet de nem hidratál vissza. Mondjuk ez már orvosi eset és ennyi fehérjét ritkán eszik még sportoló ember is. :)

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.04.29. 11:50:06

:) ha nem izzadsz brutálisan akkor azért napi vitamin+ásványvíz elég kell legyen, de persze, izotonias cucc elvileg jobb (mondjuk én utalom az ízét, így nekem gyakorlatban nem).
Edzoteremben azért láttam olyat akinek száradt a szája a feherjetol, de ha nincsenek ilyen tuneteid, akkor is kell mellé a sok viz: a fehérjebontas mellektermekeitol szabadulna a test, es ezt vesen keresztul teszi.

Tomisz 2012.04.29. 14:55:13

Vagy egy jó kis húsleves. :))

Persze hogy kell, nálam az alap hogy minden sorozat után 1-2-3 korty víz a kondiba.
Aki nem iszik az a végére tényleg olyan lesz mint a száraz szivacs a végére. :)

Kondiba mit fogsz csinálni egész testes vagy izolált edzések?

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2012.04.30. 15:47:00

@Tomisz: meg nem terveztem el mit csinalok pontosan, akkor megyek majd terembe, ha nem lesznek nyaron kungfu edzesek. Addig 2x2 h kungfu, es 3-4 futas a terv. Meg a fegyencedzesbol a felules es fekvotamasz.

Kondihoz majd ha odaerunk szivesen fogadok tanacsokat :)

PrettyWitch 2012.05.01. 19:51:48

@Tomisz: Nem nagyon tudsz túlzásba esni vele, hacsak nem szándékosan. Én vagyok az a szerencsés, aki magától, gond nélkül iszik napi 4-6 liter vizet, és ezzel a mennyiséggel még nincs gond (csak amivel természetesen jár...). Ha viszont valamiért 2 liter alatt maradok egy nap, az fejfájást, szédülést, komoly rosszullétet eredményez :(
süti beállítások módosítása